Kulturutvalgets Historie

Frem til 1985

Kulturutvalget (KU) ble opprettet etter et forslag fremlagt av Birkelandkomiteen, vedtatt på Samfundsmøte 15. oktober 1966. Utvalget skulle stimulere kulturinteressen blant studentene, og eneste konkrete oppgave var å arrangere Excenteraften. På den tiden var KU et utvalg sammensatt av 4 Storsalsvalgte medlemmer og 3 fra de kunstneriske gjengene, periodevis også en fra styret.

Utvalget blomstret på den radikale venstreside, men da det politiske engasjement svant på 80-tallet, fikk KU problemer med å definere interessante oppgaver, og foreslo selv en nedleggelse, men dette ble nedstemt av de andre gjengene.

1985-1990

KU kom seg videre noen år helt til finansstyret (FS) satte et kritisk blikk på KU i 1986. Nå hadde imidlertid stemningen i KU endret seg betraktelig, og medlemmene hadde et sterkt ønske om å fortsette. De foreslo dermed selv at de skulle klare seg uten driftsstøtte og i stedet betale FS 1000,- hvert år. Da de hadde gjort så i tre år, var FS overbevist og KU skulle igjen få motta driftstøtte. Samtidig ble KU kraftig omorganisert, fra å være et utvalg skulle KU nå bli en egen gjeng, uavhengig av de andre gjengene på huset, men navnet ble beholdt.

1990-1995

I 1992 kom nok en endring for KU. Gjenginstruksen ble endret fra at KUs medlemmer skulle velges av Storsalen til at KU selv skulle velge sine medlemmer. Dette hadde vært praksis siden 1986, men altså formelt endret i 1992. KU har alltid måttet klare seg med kummerlige lokaler, men våren 1995 fikk vi endelig godkjent budsjett til en større ombygging av hybel og kontor. Rett over de gamle lokalene lå et heisemaskinrom for en heis som var revet for mange år siden. Dette nå ubenyttede maskinrommet var av KU i ”uminnelige” tider planlagt som en ny kontoretasje. De to etasjeskillene ble revet og nybygget opp igjen av et byggmester firma og trappen fikk nytt løp. Der vi tidligere hadde hybel og kontor i samme etasje, har vi nå fått de to funksjonene meget mer romslig fordelt mellom de to nye etasjene. Inne på hybelen har vi kontor nede og hybel over. Hybelen vår ligger i øvre etasje på nordre sideloft.

1995-2000

Februar 1999 ble det gjennom et ekstraordinært opptak tatt opp et åttende medlem i Kulturutvalget. Daværende Gjengsjefforum støttet KUs forslag om å få bli åtte medlemmer, ikke med begrunnelse om å gjøre mer, men om å fordele ansvar og arbeidsmengde bedre innad i gjengen.

Til UKA 99 ble hybelen pusset opp en anelse. Den eiendommelige, radiale, dype, kulturelle rødvinsfargen forsvant for evig til fordel for en lysere variant. Dette resulterte i heftig debatt, men ikke så ille som andre debatter, hvor enkelte av de trønderske innslagene i KU gikk til fysisk håndgemeng. Det ble også lagt en ny trapp. Nytt stereoanlegg med gitter foran kom også på plass. Anlegget er blitt skiftet ut siden den gang, men gitteret lever fortsatt - dog ikke i bruk. Parallelt foregikk oppsussing av sideloftsgangen, og i den forbindelse forsvant “kosekroken” og KU ble en enda mindre hybel.

Av arrangementer i denne tiden bør Jacob Holdt nevnes. Han reiste rundt med fotoslideshow/foredrag fra/om USA og raseskille og fattigdom på 1970-tallet. Han kjørte egenhendig en gammel, slitt Volvo opp fra Danmark i ens ærend. Etter arrangementet satt han og pratet med oss på hybelen, men ut på kvelden konkluderte han med at han ikke våget å være borte fra bildene sine eller sove i Trondheim - så han kjørte sporenstreks tilbake til Danmark samme natten!

Vi fikk også tak i ny kinomaskin i denne perioden. Den ble kjørt opp fra Oslo og montert ferdig i maskinistrommet over Storsalen samtidig som folk fylte salen for å se den tradisjonelle Flåklypa-filmen. Kvelden ble et mareritt som vi kan le av i ettertid. Ingenting fungerte som det skulle. Maskinen var selvsagt helt topp i utgangspunktet, men vi måtte sage i gulvet der oppe for å få plass til den, og hele kvelden gikk med. Strindens Promenade Orkester spilte Flåklypa-musikken og underholdt publikum, og de iherdigste tilhengerne ventet faktisk i langt over timer for å få sett filmen. Kinomaskinen fikk forøvrig navnet Bogart.

2000-2008

I 2000 prøvde KU å etablere Samfundet som en jazzscene, og arrangerte i samarbeid med Klubbstyret Jazzmezze. Dette var en delvis suksess, og ble forsøkt gjentatt året etter. Desverre ble besøket for dårlig og Jazzmezze ble aldri forsøkt igjen.

Selv om Jazzmezzen ikke funket, så hadde KU kommet med flere nye konsepter som hadde og fortsatt har suksess. En av dem er Klassisk Aften, som var Elise(tidligere gjengsjef i KU) sin idé, med mål om å berike det kulturelle tilbudet på Samfundet og få et nytt publikum til huset. Studenter fra Konservatoriet stiller opp med glede og spiller i Selskapssiden tre onsdager i semesteret til glede for de som er glad i klassisk musikk.

Et annet arrangement, som forhåpentligvis blir en tradisjon, er Maskeradeball. Den begynte med at Murshid hadde sett Eyes Wide Shut og den natten drømte han om Masker og Masker og Masker. Så ca. et år etter ble det Maskeradeball. Ikke i Eyes Wide Shut-stil, som diverse gjenger på huset hadde forventet, men derimot en sofistikert fest med polonese, SITs eventyr om den søte prinsen som forelsket seg, Salongorkesteret som spilte til vals og en operasanger som absolutt var kveldens høydepunkt. Ikke minst utkledde mennesker, som hadde leid 1800-talls kostymer og masker i alle farger og former.

KU er en gjeng som stadig kommer med nye arrangementskonsepter. Vi kan for eksempel nevne Bokstavelig Talt, som ble startet av Silje (gjengsjef ca. 2004). Ideen ble født på sommerseminaret med Styret, og Bokstavelig Talt er blitt et av våre faste arrangementer, som trekker et både lesende og skrivende publikum. Noen av de store navnene som har besøkt oss er Jan Guillou, Henning Mankell, Lars Saabye Christensen, Erlend Loe og Dag Solstad. Men det er ikke bare de mest kjente vi er interessert i; vi har også hatt besøk av mindre etablerte men fortsatt dyktige forfattere, som for eksempel Kristin Valla, Johan Harstad og Ingrid Storholmen.

Vår aller siste storsuksess må sies å være den originale Siv Jensen-festivalen som satte både KU og Siv Jensen på hodet. Denne festivalen var opprinnelig ment som en spøk, men ble i sannhet en realitet våren 2008. Det var ingen direkte politisk festival, men en festival til ære for smalkunsten. Av innslagene bør SITs tolkning av Becketts absurdteater, stuntfilmvisninger samt foredrag med bl.a. Tommy Olsson, Kurt Johannesen og Kate Pendry nevnes.

Rocky Horror Picture Show

Til slutt må ROCKY HORROR PICTURE SHOW nevnes. En herlig absurd musikal med Susan Sarandon i hovedrollen, som ble laget på 70-tallet og faktisk var så dårlig at den ble en kultfilm. Kulturutvalget har satt opp showet siden rundt 1992 en gang. Først var Bodegaen stedet for oppsetningen. Etter hvert ble den imidlertid flyttet til Storsalen, slik at publikum både kunne se film og nyte deilig amatørskuespill i all sin nakenhet i salen, «to give you absolute pleasure». Showet ble etter hvert en suksess og de siste årene har forestillingen blitt utsolgt på rekordtid hvert år. Publikum er også fullstendig med: De kaster dopapir, roper stygge banneord på engelsk, ber om pupper på scenen og i det hele tatt koser seg.

Lenker: Start, om oss